masterclass (2012)

Al tijden van plan om iets voor een vakblad te schrijven? Mooi materiaal liggen, maar geen idee hoe je daar een artikel voor Management & Organisatie van maakt? Al een paar keer een artikel gepubliceerd, maar benieuwd hoe je een artikel met nog meer impact schrijft? Als je met dit soort vragen rondloopt, is de vierdaagse Masterclass Professioneel Artikelen schrijven voor organisatieprofessionals (MPA), wellicht iets voor jou. Na het succes in 2011 en 2012 onderzoeken we nu enkele nieuwe mogelijkheden.

14 Februari 2012. De kop is er af. Bijeenkomst schrijfstrategieen met Hans Vermaak.

Op de eerste ochtend maken we kennis met elkaar en elkaars publicatiewensen. Hans Vermaak geeft ‘s middags tips en oefeningen om van schrijven een proces te maken. We krijgen zicht op onze schrijfstrategieën en onderzoeken wat goed werkte en waar je (eventueel) vastliep. We krijgen met elkaar scherp waar ieders leemtes zitten en wat ieder wil leren.
De tweede dag vertellen eindredacteuren van wetenschappelijke, generieke professionele tijdschriften en vakbladen als Huibert de Man (redacteur M&O), Jan Stavenga de Jong (hoofdredacteur Opleiding & Ontwikkeling) en Fred Hermsen en Maaike Miedema (vakbladen) wat zij van goede kopij verwachten. Vervolgens scherpen de deelnemers elkaar om helder te krijgen wat zij nog nodig hebben om aan deze verwachtingen te voldoen. De derde dag krijg je van één van de drie schrijfcoaches: Hans Vermaak, Mark van Twist en Gertjan Schuiling feedback op de eerst draft van je artikel. We destilleren daaruit met elkaar de tips en trucs voor het produceren van leesbare en overtuigende artikelen. De vierde dag starten we met een redactieronde waarbij we elkaar feedback geven op de conceptartikelen. We sluiten af met Mark Mieras wetenschaps-journalist, die met ons in gesprek gaat over schrijven en ons brein.

Parallel aan deze plenaire sessies werk je (in subgroepen) aan een artikel voor een vakblad, een wetenschappelijk tijdschrift of een generiek professioneel tijdschrift. Reken daarnaast op 5 tot 10 dagen schrijfwerk.

We zoeken organisatieprofessionals die willen schrijven op basis hun eigen werkpraktijk en die met en van elkaar willen leren om zo een zelflerend netwerk op te bouwen. Voor de broodnodige kruisbestuiving in de plenaire sessies zoeken we deelnemers die de ambitie hebben om een artikel te publiceren in een ‘wetenschappelijk’ tijdschrift (als M&O, Bestuurskunde, Holland Management Review) of generiek professioneel tijdschrift (Management Executive, Leren in ontwikkeling) of een vakblad (als O&O; Management en Consulting; Meso Magazine, Focus, ZM, Didactief, Jeugd & Co of Kennis) en daar gedurende de looptijd van de masterclass(es) aan willen werken.

We organiseren de MPA zonder winstoogmerk. De deelnemers van MPA 2012 betaalden € 1245,00 voor de deelname aan de masterclass(es). Op dit moment onderzoeken we of opnieuw een interessante MPA kunnen samenstellen, of een afgeleide variant.  Heb je interesse of inhoudelijke vragen, dan kun je bellen met Gertjan de Groot (06-24863150) of mailen g.j.de.groot@zonnet.nl.


Literatuur dag 1: Art43 – Onderzoeksboek_ Conceptualiseren kan je leren – DEF

Publicaties:
Deelnemer Ria Kauffman in tijdschrift SOZIO/ februari 2012:
‘Gewoon beter doen’
Hoe pakt de sociale professional implementatie van innovatie aan?
artikel Sozio

Deelnemer Lida van Doorn in tijdschrift Md/Winter 2011:
Beginnen bij het primaire proces: van papieren proces, naar systemische interventies.
Tijdschrift voor MD 2011 nr 4 – Effectief MD

Deelnemer Henny Molenaar in het tijdschrift Meso magazine, december 2011 over prestatiebeloning in het onderwijs.